Humortips till politiker

Snart är det dags för politikerveckan i i Visby. Är du politiker och ska prata i Almedalen? De här tipsen kommer från TV-kanalen Comedy Central som tidigare år gett ut en rapport om svensk politik och humor. Jag tycker de är väldigt bra och enkla nybörjartips.

1. Definiera din humor
Fråga dig hur just din humor ser ut och arbeta sedan fram en humorprofil. Vad känns naturligt och bekvämt att skämta om? Finns det något du inte bör skoja om som berör just den målgruppen som du vill nå?

2. Var konsekvent
För att din humor ska uppfattas som trovärdig och personlig måste den vara konsekvent. Med andra ord, använd inte avancerad ironi den ena dagen och dra buskisskämt den andra. Då kommer din humor att uppfattas som ett påklistrat och cyniskt trick.

3. Tänk på timingen
För att humor ska fungera i politisk kommunikation krävs mottagarnas bifall och respons. Det är inte alltid rätt att använda humor och det gäller att tänka över den situation man befinner sig i. Enkelt uttryckt, skämta inte om scouterna om du träffar kungen.

4. Använd ironi om du är i underläge
Ironi är en revolutionär strategi, ett effektivt vapen för den som befinner sig i opposition och motstånd. Ironin klär av makten genom förlöjligande och vänder upp och ned på maktstrukturer. Men om en erkänd makthavare, till exempel ett regeringsparti, använder sig av ironi uppfattas det däremot som en osympatisk härskarstrategi.

5. Skämta aldrig om handikapp
Humorrapporten visar att det finns tydliga tabun kring vad väljarna anser är okej att skämta om. Skämt om handikapp och funktionshinder anses vara mest tabu, så hitta andra områden att skoja om

Parse error: syntax error, unexpected '<' in /storage/content/91/127591/roligaretalare.se/public_html/wp-content/themes/roligaretalare/comments.php on line 2